Lielāki, labāki un garšīgāki tomāti ar CO2

Diskusijās par klimata izmaiņām esam pieraduši dzirdēt par CO2 kā par vienu no kaitīgākajām gāzēm, bet izrādās, ka siltumnīcefekta gāzi var izmantot arī tam, lai palīdzētu dabai. Kādā veidā, jūs jautāsiet? Protams, siltumnīcās.

Ja CO2 gāzi sūknē siltumnīcā, kurā audzē tomātus, gurķus vai lapu salātus, tā pastiprina fotosintēzi, nodrošinot izturīgākus, veselīgākus augus un palielinātu ražas apjomu.
Parastā gaisā oglekļa dioksīda koncentrācija ir aptuveni 400 ppm, bet vairums augu aug labāk tādā vidē, kurā oglekļa dioksīda koncentrācija ir no 600 līdz 1000 ppm. Ja siltumnīcas gaisā tiek pievadīts oglekļa dioksīds, tas var palīdzēt palielināt tomātu, gurķu un lapu salātu ražas apjomus līdz pat 25–30 procentiem. Turklāt palielināts oglekļa dioksīda saturs nodrošina agrāku ražu un uzlabo augu noturību pret slimībām un kaitēkļiem.

Ražas rekords, neraugoties uz saules gaismas trūkumu
Viens no tomātu audzētājiem, kurš izlēmis pārbaudīt šo tehnoloģiju, ir uzņēmums Viken Tomater, kas atrodas Zviedrijas dienvidos. Šajā uzņēmumā strādā astoņi cilvēki, un tā ikgadējā raža ir aptuveni 260 tonnas tomātu.
2017. gadā uzņēmums Viken Tomater iegādājās CO2 padeves tehnoloģiju, kurā ietilpst oglekļa dioksīda tvertne, no kuras siltumnīcā tiek sūknētas aptuveni 1200 ppm CO2.
“Es biju dzirdējis par šādiem risinājumiem, bet norādītie skaitļi šķita pārāk nereāli, lai būtu ticami,” saka uzņēmuma Viken Tomater pārstāvis Mats Ūlofsons (Mats Olofsson). “Taču, ņemot vērā, ka konkurence kļūst arvien sīvāka, es nolēmu pamēģināt. Izrādās, ka informācija, par kuru biju dzirdējis, bija patiesa.”
Uzņēmuma Viken Tomater ražas apjoms paaugstinājās par desmit procentiem. Ražas apjoms pieauga, neraugoties uz to, ka 2017. gads bija reģistrēts kā viens no tumšākajiem Zviedrijā. Tas ir faktors, kura dēļ ražas apjomam vajadzētu būt mazākam.
Turklāt Ūlofsons atzīst, ka 2017. gadā bija vislabākā raža.

“Augi bija izturīgāki, tādēļ mums bija lielāki, pilnīgāki un saldāki tomāti. Par gardajiem tomātiem saņēmām pat atzinību no klientiem,” Mats piebilst.

Aukstums nelabvēlīgi ietekmē garšu
No stādīšanas laika līdz novākšanai tomātu augšanai vidēji nepieciešamas aptuveni astoņas nedēļas. Tomātu sezona ilgst no marta vidus līdz oktobra beigām, un šajā laikā audzētāji (arī uzņēmums Viken Tomater) novāc tomātus katru nedēļu.

Tomātu audzētāja izaicinājums ir izaudzēt maksimāli daudz tomātu uz kvadrātmetru, vienlaikus saglabājot to kvalitāti. Uzņēmums Viken Tomater izmanto mākslīgo mēslojumu, bet ne pesticīdus. Vienlaikus mēslojumu saturošais ūdens tiek novadīts atpakaļ siltumnīcā, un tādējādi tiek iegūta maksimālā enerģijas efektivitāte. Tā kā siltumnīca ir slēgta sistēma, blakusprodukti netiek izlaisti apkārtējā vidē.

Mats Ūlofsons uzskata, ka labas kvalitātes tomātam jābūt pilnīgas formas un stingram, bet vissvarīgākais — garšīgam.

“Tomāts jānoplūc, kad tas jau ir nogatavojies, un to jāapēd nedēļas laikā. Lai tomāts nezaudētu saldumu, to nedrīkst uzglabāt aukstumā. Viens no nosacījumiem, kas nelabvēlīgi ietekmē tomātu garšu, ir to pārvadāšana vai uzglabāšana ledusskapī,” Mats skaidro.

Uzņēmums Viken Tomater audzē aptuveni 100 dažādu šķirņu tomātus, bet pasaulē pavisam ir vairāki tūkstoši tomātu šķirņu. Viken audzē arī dzeltenos tomātus, kuri saskaņā ar Mata Ūlofsona teikto, būtiski atšķiras no sarkanajiem tomātiem to dabiskās krāsvielas dēļ.

“Mēs sākām audzēt dzeltenos tomātus, jo manam dēlam ir alerģija pret sarkanas krāsas pārtiku, bet lietot uzturā dzeltenos tomātus viņš var,” stāsta Mats.
Uzņēmums Viken Tomater un Mats Ūlofsons uz 2018. gadu raugās ar lielām cerībām.
“Viss atkarīgs no laikapstākļiem,” atzīst Mats. “Ja šis gads būs saulains, esmu pārliecināts, ka mūsu raža būs pat labāka nekā 2017. gadā.”

TOMĀTU MĒRCE (PAMATMĒRCE)

SASTĀVDAĻAS:
1 dzeltenais sīpols; smalki sagriezts
1 burkāns; sagriezts plānās šķēlītēs
2 ķiploka daiviņas; sasmalcinātas
2 laurlapas; svaigas un sasmalcinātas
3 ēd.k. olīveļļas
1/2 dl baltvīna
5 timiāna zariņi
2 rozmarīna zariņi
600 g ķekaru tomātu
Sāls, melnie pipari

PAGATAVOŠANA:
Uzsildiet katlu. Karsējiet sīpolu, burkāna šķēlīšu, ķiploku un laurlapu maisījumu olīveļļā zemā temperatūrā (bez apbrūnināšanas) 30 minūtes, līdz maisījums kļūst mīksts un salds. Pievienojiet baltvīnu, timiānu, rozmarīnu un tomātus un cepiet cepeškrāsnī 180 grādos 1–2 stundas atkarībā no mitruma daudzuma tomātos. Pēc tam gatavo masu samaisiet virtuves kombainā un pēc garšas pievienojiet sāli un melnos piparus.

Avots: vikentomater.se (pavārs Pauls Svensons (Paul Svensson))

Teksts: Izabella Klīgere (Isabelle Kliger)
Foto: Shutterstock